Kémények

Kéményeink

  1. Rendeltetés: A kémények rendeltetése a hőforrások (kazán, bojler, kandalló stb.) által kibocsátott égési gázok elvezetése, és a fűtésrendszer szerves részét képzik.

A kémény hengeres szerkezetű, két koncentrikus csőből áll. A belső cső alapanyaga inox, amely ellenáll a magas hőnek és a keletkező kondenz és hamu savas korróziós hatásának; a külső cső alumínium vagy inox. A két cső közti rés 400 fokig hőálló bazalt alapanyagú kőzetgyapottal van kitöltve. Kéményeink nem tűzállóak, csak az égési gázok elvezetésére szolgálnak, nem nyílt lángra.

  1. Elhelyezés: A kéménynek el kell érnie a háztető gerincét, ha a szél fő iránya merőleges a gerincre, és legalább 1,5m-rel meg kell haladnia azt, ha a szélirány párhuzamos a gerinccel. Figyelem! Ne feledkezzenek meg a kémény stabilitásáról! A kémény elhelyezésénél figyelembe kell venni, hogy a húzást közvetve befolyásolhatják a környező magasabb épületek, az adott földrajzi formák (dombok, hegyek); ezek a húzás minőségét és egyúttal az egész fűtésrendszer hatásfokát is ronthatják. A kéményt lehetőleg az épület külsején kell elhelyezni, legalább 100mm-re a faltól. A faházaknál fokozott figyelmet kell fordítani az egész kéményrendszer kialakítására, a tűzveszély elkerülése érdekében.

Nem szabad csökkenteni a kémény átmérőjét, a legkisebb átmérő a hőforrás (kazán) füstkivezető cső átmérője.

  1. A kémény szerelése Biztosítani kell venni a kémény stabilitását és tömörségét, a „fals” levegő és a gázszivárgások elkerülése végett, ehhez a kéménnyel kiszállított hőálló szilikonpasztát kell használni. Ugyanakkor a kondenzvíz elfolyását is biztosítani kell.

Szerelési útmutató:

  1. A tartókonzol/fali rögzítőbilincsek falra szerelése dűbelezéssel. A kéményaljat a konzolra kell állítani, és a bilinccsel rögzíteni.
  2. A kéményalj és a hosszelemek összekötése: a kéménytípus függvényében